Ima li spasa za mostarski Aluminij: U rezervnoj opciji i stečaj

0
802
Za uvezivanje staža za 32 radnika Aluminija Mostar bit će dodijeljeno oko 422 hiljade KM

Predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u narednih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za iznalaženje dugoročnog rješenja za ovu mostarsku kompaniju, rečeno je nakon sastanka federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i ministrice finansija Jelke Milićević s predstavnicima Aluminija.
Džindić je istakao da Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju te će biti upućen poziv i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima Aluminija kako bi u narednih nekoliko dana predložili odgovarajuće zaključke i model za prevazilaženje teškog stanja u ovoj mostarskoj kompaniji.
Džindić je u izjavi novinarima nakon sastanka iznio obaveze koje stoje pred njima, među kojima je prioritetno traženje strateškog partnera Aluminiju.
Naveo je i da se Upravni odbor i uprava Aluminija zadužuju da, ukoliko ne bude rješenja, poduzmu aktivnosti za uvođenje stečajnoj postupka te mogućnost kontrolisanog stečaja uz postepeno smanjenje proizvodnje.
Takođe, dogovoreno je da se tokom ove sedmice održi sastanak s upravom Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB radi iznalaženja mogućnosti snabdijevanja Aluminija električnom energijom.
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da problem Aluminija postoji više od deset godina, te podsjetila na nepovoljna tržišna kretanja za ovu kompaniju uzimajući u obzir nisku cijenu sirovog aluminija, a s druge strane ulaznih parametara od cijene glinice do električne energije.
“Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, jer ne možemo remetiti tržišnu utakmicu, mada imamo dobru volju da pomognemo aluminijskom kombinatu. Nadam se da ćemo nekim procesom restruktuiranja ipak spasiti bar dio kapaciteta i bar dio radnih mjesta u Aluminiju”, kazala je Milićević.
Da je uistinu teška situacija u mostarskom Aluminiju svjedoče i riječi direktora Dražena Pandže je kazao da ova kompanija bez pomoći vlasti u FBiH više neće moći poslovati s obzirom na nagomilane gubitke i dugovanja prema poslovnim partnerima.

Vezani tekst: Švicarci žele kupiti posrnuli mostarski Aluminij