InoBat s MOL Grupom želi razvijati inovativne tehnologije hidrogena

0
993
InoBat razvija paneuropski centar izvrsnosti za proizvodnju baterija sa sjedištem u Slovačkoj

InoBat (s podrškom IPM Grupe, A.EN. Grupe i MSM Grupe) i MOL Grupa najavili su potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s ciljem razvijanja projekata na području tehnologije hidrogena u središnjoj i istočnoj Evropi.
InoBat, akcelerator koji povezuje vodeće industrijske grupacije u srednjoj Evropi s najboljim svjetskim tehnologijama, razvija paneuropski centar izvrsnosti za proizvodnju baterija sa sjedištem u Slovačkoj.
MOL Grupa vodeća je integrirana naftna i gasna kompanija u sredjoj i istočnoj Evropi. Posluje u preko 30 zemalja te je važan igrač na globalnom tržištu energije. MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje temelje se na 80 godina iskustva u industriji ugljikovodika. Partnerstvo između MOL Grupe i InoBata predviđa suradnju u razvoju čitavog niza projekata u tehnologiji hidrogena u regiji srednje i istočne Evrope, uključujući nabavu i opskrbu hidrogenom, razvijanje i testiranje tekućeg goriva s visokim udjelom hidrogena, distribuciju i prodaju takvog goriva te, potencijalno, izgradnju proizvodnog pogona koje bi uključivalo postrojenje za recikliranje goriva.
“Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s MOL Grupom važan je iskorak za InoBat. Vjerujemo da će nam MOL-ovo dugoročno iskustvo u industriji pomoći da ubrzamo razvoj evropskog ekosistema koji obuhvaća tehnologije hidrogenova goriva kreiranjem integriranog evropskog lanca vrijednosti alternativnih goriva i e-mobilnosti”, izjavio je Marian Bocek, suosnivač i izvršni direktor InoBata.
“U skladu s MOL-ovom Strategijom 2030, želimo pružati podršku inovativnim projektima u srednjoj i istočnoj Evropi koji odražavaju očekivane revolucionarne promjene na području prijevoza i mobilnosti. Kao kompanija koja upravlja mrežom od gotovo 2.000 benzinskih stanica u regiji, želimo svojim kupcima ponuditi kako tradicionalna tako i alternativna goriva”, rekao je Oszkár Világi, izvršni direktor za inovacije MOL Grupe.