Inovativni semafori: LED diode postavljene duž cijelog stuba

0
1174
Prilikom svake promjene svjetla na semaforu mijenja se i boja na stubu te on postaje crven, žut ili zelen

Iako se radi o pilot projektu, u indijskom gradu Mumbaiju postavljen je semafor koji će vozači iz veće daljine moći uočiti, a radi se o LED svjetlima smještenima na samom prometnom stupu koji svijetli u istoj boji kao i svjetlo na samom semaforu.
Poboljšavanjem vidljivosti semafora i povećavanjem svjetleće površine na raskrsnici i na prometnici, uz funkcionalnu prednost do izražaja dolazi i dizajn koja se po potrebi može sinhronizirati sa sistemom prometne signalizacije.
Za sada je postavljen jedan takav semafor na raskršću u Worli Sea Face u Mumbaiju koji će pomoći i motociklista da ranije uoče svjetlo u lošijim svjetlosnim uvjetima, a BMC (Brihanmumbai Municipal Corporation) planira i druga prometne raskrsnice u gradu s više od 12 miliona stanovnika (gotovo 20 miliona s predgrađima) opremiti s istim stupovima. Jedan od sljedećih koraka je i ekološki – postavljanjem solarnih panela ovo će postati samostalno održiv projekt.
U Indiji se na prometnicama kreće nešto manje od 3 posto svih vozila u svijetu, ali Indija istovremeno sudjeluje s čak 12 posto smrtnih prometnih slučajeva u svijetu, prenosi Revija HAK. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u 2018. godini u Indiji bilo gotovo 300.000 smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama.