Interventne mjere u pojedinim sektorima privrede FBiH u iznosu od 105 miliona KM

0
478
Sjednica Vlade Federacije BiH (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o potrebi izrade Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije Covid-19, sa sredstvima u iznosu od 105 miliona KM.
Analizirajući efekte Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije putem koje je u 2020. godini osigurana finansijska pomoć u iznosu od ukupno 90 miliona KM, Vlada je opredjeljenja da i ove godine donese Uredbu o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije Covid-19.
Višestruki su pozitivni efekti Uredbe iz prošle godine, a ogledaju se prvenstveno u novom zapošljavanju, od oko 1.300 radnika u periodu od 30. septembra do 31. decembra 2020. godine. Podatak o broju zaposlenih na dan 31.12.2020. godine u okviru sektora koji su podržani Uredbom pokazuju da su programi postigli cilj, ne samo očuvanja radnih mjesta, nego i povećanja broja zaposlenih kod korisnika pomoći. Posmatrano zbirno, kroz ovu uredbu 388 privrednih subjekata je dobilo pomoć, čime je zaustavljeno daljnje otpuštanje radnika i negativan trend zatvaranja privrednih društava.
Cilj Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije je podrška sektoru obrta i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti u iznosu od 60 miliona KM, sektoru prerađivačke industrije u iznosu od 30 miliona KM i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u iznosu od 15 miliona KM. Finansijska sredstva za realizaciju ove uredbe planirana su u Budžetu FBiH za 2021. godinu, na ekonomskom kodu za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – Fond za stabilizaciju privrede.
Vlada je danas formirala stručni tim od predstavnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva finansija, te Ureda premijera FBiH, sa zadatkom da sačini i Vladi na usvajanje dostavi tekst Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije.

Počast ministru Salki Bukvareviću

Članovi Vlade FBiH su, na početku današnje sjednice, učenjem Fatihe i minutom šutnje, odali počast federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću.
Ministar Bukvarević preminuo je na današnji dan, 29. jula 2020. godine, od posljedica koronavirusa. Rođen je 1967. godine u Kalesiji, bio je vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.
Povodom prve godišnjice smrti ministra Bukvarevića, predstavnici Vlade FBiH danas će odati počast i položiti cvijeće na mezaru u haremu Džindijske džamije u Tuzli.