Intesa Sanpaolo Banka: Dobit u prvoj polovini godine 3,27 milijardi eura

0
115
Poslovni prihodi Intesa Sanpaolo Banke porasli su 0,9% u odnosu na prvo polugodište lani

Upravni odbor italijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo odobrio je konsolidovani polugodišnji izvještaj na dan 30. juna 2022, a rezultati potvrđuju njenu sposobnost da – zahvaljujući dobro diverzificiranom i otpornom poslovnom modelu – stvori solidnu profitabilnost, saopćeno je iz te banke.
Intesa Sanpaolo je ostvarila neto dobit od 3,276 milijardi eura u prvoj polovini 2022, bez otpisa zbog izloženosti događajima u Ukrajini (rast od 8,4% u poređenju s 3,023 milijarde eura u prvoj polovini 2021).
Poslovni prihodi porasli su za 0,9% u odnosu na prvo polugodište lani, a troškovi poslovanja smanjeni su za 2,5% u odnosu na prvo polugodište 2021. Operativna marža banke porasla je za 4,2% u poređenju s prvom polovinom prošle godine.
“Rezultate za prvu polovinu 2022. predstavljamo u veoma složenom kontekstu. Ekonomske prognoze govore o značajnom porastu inflacije, koji je već početkom godine postao evidentan, kao i posljedično povećanje društvenih izazova. Zato smo odlučili da dodijelimo gotovo 50 miliona eura kroz vanrednu podršku za 82.000 zaposlena u Italiji i inostranstvu. Takođe nastavljamo da pružamo podršku građanima Ukrajine kroz donaciju od 10 miliona eura za humanitarne inicijative, izdvojenu na početku sukoba”, rekao je Carlo Messina, direktor Intesa Sanpaolo Banke.