Intesa Sanpaolo banka i VISA donirali topli krevetić bolnici u Gračanici

0
1089
Intesa Sanpaolo banka uručila donaciju Općoj bolnici Gračanica

Nakon što su tokom maja ove godine po sedmi put pokrenuli i uspješno priveli kraju jednomjesečnu humanitarnu akciju ‘Inspirisani srcem’, Intesa Sanpaolo banka BiH i Visa će na ovaj način prikupljena sredstva donirati porodilištima u BiH. Ove godine će donacije primiti Opća bolnica ‘Dr Mustafa Beganović’ u Gračanici, JU Dom zdravlja Kakanj i Opća bolnica ‘Prim. dr Abdulah Nakaš’ u Sarajevu. U akciji je prikupljeno 32.000 KM.
“U ranijim godinama smo sredstva prikupljena u akciji ‘Inspirisani srcem’ odvajali za različite namjene licima, udruženjima, klinikama i zajednicama za koje smo smatrali da im je neophodna, pa smo tako pomagali u osiguravanju pokrivanja troškova za liječenja u inozemstvu, obnovi nakon poplava i različitim zdravstvenim ustanovama. Ove godine smo odlučili da donacije usmjerimo ka porodilištima u BiH“, kazala je Lejla Dizdarević,direktorica Direkcije za PR i marketing komunikacije Intesa Sanpaolo banke.
Prva od ukupno tri planirane donacije namijenjena Općoj bolnici ‘Dr Mustafa Beganović’ u Gračanici uručena je danas. Radi se o toplom krevetiću namijenjenom bebama rođenim prije 37. sedmice. Kako kažu u ovoj bolnici, krevetić koji su do sada koristili nabavljen je polovan prilikom otvaranja Opće bolnice 2001. godine, i do danas je redovno održavan i servisiran pa i dalje služi svrsi, no nije dovoljan za potrebe ove bolnice i osjetljivu neonatalnu dob prijevremeno rođenih beba.
“Topli krevetić će pomoći u neometanom i kvalitetnijem pružanju skrbi mališanima. Ovo je naročito važno jer se radi o bolnici koja nije u nekom od većih centara zemlje i jako je bitno da na mikrolokaciji same klinike postoje svi potrebni uvjeti za brigu o bebama, a topli krevetić svakako jeste među prioritetima kada govorimo o uvjetima“, rekao je dr Almir Sakić, direktor Opće bolnice u Gračanici.
Za bolnice JU Dom zdravlja Kakanj i Opća bolnica ‘Prim. dr Abdulah Nakaš’ u Sarajevu su nabavljeni novi ginekološki stolovi i te donacije će biti uručene u narednim danima. Iz Intesa Sanpaolo banke ističu da se radi o najkvalitetnijim stolovima koji se trenutno mogu pronaći na tržištuu ponudi medicinske opreme, a uručenju donacija se raduju zajedno s osobljem ovih klinika.