Investicije Fortenova grupe u dvije godine 255 miliona eura

0
137
Peruško: Odlični rezultati Fortenova grupe u 2021.

Fortenova grupa je danas u pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj najavila ključne kapitalne investicije Grupe u idućem periodu, ukupne vrijednosti 130 miliona eura te još jednom podsjetila na najvažnije investicije koje je realizovala tokom 2021., u koje je ukupno uloženo 125 miliona eura.
Kompanija je predstavila i najvažnije naglaske iz poslovanja za devet mjeseci 2021. prema kojima je ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe 54% veći nego u istom periodu 2020. te je iznosio 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA povećana za 29% i iznosila je 1,7 milijardi kuna.
Dodatno je narastao i profit pa je u devetomjesečnom poslovanju ostvarena neto dobit od 1,3 milijarde kuna što predstavlja poboljšanje od 1.855 miliona kuna u odnosu na gubitak ostvaren u devet mjeseci 2020. Krajem septembra Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a usljed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti smanjen je na 4,2 puta.
Najveća kapitalna ulaganja Fortenova grupe u proizvodnom segmentu su u novu, tehnološki najsavremeniju aseptičku liniju na kojoj će se u Jani puniti osvježavajuća bezalkoholna pića i čija je instalacija u završnoj fazi, vrijednu 11,5 miliona eura, te u novi pogon za prešanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1.200 t na dan inovu klaonicu u PIK-u Vrbovec.
Novi pogon u Dijamantu vrijedan je 29,3 miliona eura i pojedinačno je najveća investicija Fortenova grupe, dok se ulaganje u novu klaonicu u PIK-u Vrbovec kreće oko 8,2 miliona eura. U obje kompanije su pripreme u završnoj fazi te projekti uskoro kreću u realizaciju.
Kad je riječ o ulaganjima u maloprodaju Fortenova grupe, uz Konzumovo preuzimanje istarskog trgovca Miracolo kojom je s 15 novih prodavaonica Konzum povećao prisutnost u regiji, u maloprodaji Fortenova grupe u 2021. je ukupno je otvoreno 45 novih prodajnih mjesta te je realizovan cijeli niz projekata digitalizacije, zaključno s projektom kojim je Konzum postao prvi maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj u kojem je moguće plaćati kriptovalutama.
“Fortenova grupa u dvije godine u ekonomije regije ukupno investira više od 255 miliona eura. Doveli smo kompaniju do prihvatljive razine zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa, a ujedno smo ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Očekujemo da ćemo s planiranim daljnjim razduživanjem već u idućoj godini naš investicijski potencijal podići na nivo do 200 miliona eura, a razrađen je inovativni poslovni plan koji će npr. našoj maloprodaji donijeti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih maloprodajnih mjesta u cijeloj regiji, nove distribucijske centre od kojih je najveći distribucijsko-logistički centar Mercatora u Ljubljani, novu platformu e-trgovine kao i nova lansiranja cijelog niza novih i inovativnih prehrambenih proizvoda”, istakao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here