Investicijski i privredni skup BiH u turskoj Bursi 24. oktobra

0
1206
U Bursi ima 13 industrijskih zona u kojima posluje više od 60.000 kompanija

Na skupu ‘Bosnia and Herzegovina Investment Day’ koji organizira Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Fondacija BIGMEV, Priv redno-industrijska komora Burse i Generalni konzulat BiH u Istanbulu u suradnji s privrednim komorama u BiH, očekuje se veliki broj kompanija iz Burse kojima će biti predstavljene mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.
Na ovom događaju koji će biti održan 24. oktobra, u plenarnom dijelu predstavit će se privredni sektori, poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u BiH za više od stotinu turskih kompanija. Poseban fokus će biti stavljen na sektor metalo-prerade i proizvodnje auto-dijelova, turistički sektor, tekstilni sektor, te poljoprivredu i proizvodnju hrane, saopćeno je iz FIPA-e.
Cilj skupa je podsticanje povećanja investicija, učvršćivanje već postojeće suradnje između dvije države, kao i proširenje postojeće mreže kontakata i jačanje postojeće suradnje između bh. i turskih privrednika.
Bursa je danas četvrta po ekonomskoj razvijenosti u Turskoj, sa BDP-om za 4% većim od prosjeka zemlje. Poslije Istanbula, Bursa je najveći turski izvoznik. U njoj je više od 13 industrijskih zona u kojima posluje više od 60.000 kompanija. Četiri glavne industrije su auto i tekstilna industrija, te prehrambena i industrija proizvodnje mašina.
Svaki četvrti automobil u Turskoj je proizveden u Bursi. Više od 5.500 proizvođača svih vrsta tekstila posluje u Bursi. Privredno-industrijska komora Burse okuplja više 35.000 članova.
Nakon plenarnog dijela u kojem će se govoriti o mogućnostima investiranja i trgovinske suradnje sa BiH, predviđeno je održavanje B2B sastanaka kompanija dviju zemalja.