Istraživanje: Kako građani vide budućnost BiH?

0
879
Najveći broj stanovnika (66%) smatra da će BiH opstati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama

Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine. U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Ispitanici su odgovarali na pitanje “Kako vidite budućnost BiH?”
Banja Luka, 03.07.2018.
Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine. U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.
Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – 3%).
Najveći broj stanovnika BiH (66,0%) smatra da će država Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama koje postoje i danas, dok 16,6% smatra da je to malo vjerovatno.
Nešto manje od polovine ispitanika (45,6%) smatra da će Bosna i Hercegovina biti u istim granicama ali da će unutrašnje uređenje biti drugačije, dok se sa ovom tvrdnjom ne slaže 41,8% građana BiH.
Svaki deseti ispitanik (11,8%) smatra da će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji, dok 66,5% smatra da to nije vjerovatno. Još manje (8,9%) je onih koji smatraju da će se teritorije na kojoj žive Hrvati pripojiti Hrvatskoj, dok 68% smatra da to nije vjerovatno.
Istraživanje je realizovano polovinom juna 2018. godine za vlastite potrebe. U narednim danima bit će analizirano kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci vide budućnost Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here