Istraživanje mogućnosti za uvođenje digitalnog dolara

0
508
Uvođenje digitalnog dolara moglo bi olakšati pristup novcu ljudima ne koriste bankarske usluge

Američki privatni Digital Dollar Project pokreće niz pilot projekata kojima će testirati kako bi funkcionirala digitalna valuta (CBDC) iza koje bi stajala američka federalna banka. Organizacija koju vode bivši američki regulatori i šefovi konzultantske kompanije Accenture, najavila je da u idućih godinu dana namjerava pokrenuti prvih pet pilot projekata za procjenu različitih aspekata digitalnog dolara.
Digitalni dolar – tokenizirani oblik američke valute pod nadzorom centralne banke – mogao bi olakšati pristup novcu ljudima koji iz raznih razloga ne koriste bankarske usluge i olakšati isplatu državne pomoći, tvrde zagovornici ideje.
Protivnici ove ideje pak kažu da bi za te zadatke prikladnije mogle biti postojeće tehnologije, poput prepaid debitnih kartica. Te su kartice, kažu oni, najbolji način plaćanja ljudima s nižim prihodima: jednostavne su za upotrebu i ne zahtijevaju ni upotrebu mobitela.
Brojne zemlje već eksperimentiraju s konceptom, a najdalje su otišli Kinezi s digitalnim juanom.
Privatnu zakladu Digital Dollar Foundation lani su pokrenuli Accenture, bivši predsjednik američke komisije za trgovanje robama (CFTC) J. Christopher Giancarlo, bivši direktor LabCFTC-a Daniel Gorfine i investitor Charles Giancarlo. Njihov je cilj osmisliti i progurati koncept digitalnog dolara.
Važno je naglasiti da je riječ o privatnoj inicijativi, odvojenoj od istraživanja mogućnosti CBDC-a iza kojeg stoje Federalne rezerve. No to ne znači da ove dvije grupe nisu bile u kontaktu, rekao je David Treat, jedan od voditelja projekta uvođenja digitalnog dolara, prenosi Bug.hr.
Pet pilot-projekata procijenit će hoće li i kako digitalni dolar koristiti osobama koje nemaju račun u banci ili na računu nemaju dovoljno sredstava, ali i pojedincima koji imaju pristup bankarskim uslugama i malim poduzećima.
Treat očekuje da će se prvi rezultati vidjeti ubrzo, kroz nekoliko mjeseci, a projekt će se nastaviti i kroz sljedeću godinu.