Izgradnja cestovne infrastrukture u fokusu oba bh. entiteta

0
117
Entitetski ministri Katić i Čubrilović razgovarali o projektima izgradnje putne infrastrukture

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarali su danas u Banjoj Luci o projektima izgradnje prometne infrastrukture, razvoju autocesta i brzih cesta. Sastanak je održan uoči zajedničke sjednice vlada Federacije BiH i Republike Srpske.
Jedna od ključnih tema razgovora bila je izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, te intenziviranje aktivnosti javnih preduzeća kako bi se projekt ubrzao i realizirao u najkraćem mogućem roku.
Drugi značajan projekt o kojem su razgovarali je planirana izgradnja autoceste/brze ceste Banja Luka – Split, do granice s Republikom Hrvatskom.
Kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, ministri su zaključili da je potrebno intenzivirati razgovore oko ovih, ali i brojnih drugih tema, poput potencijala u oblasti željezničkog prometa, raspodjele sredstava naplaćenih od domaćih telekom operatera u saradnji sa resornim ministarstvom u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Riječ je o iznosu od 52,5 miliona KM. Ova sredstva bi svakako olakšala izgradnju cestovne infrastrukture u oba entiteta, a time i dva ranije spomenuta projekta, jer se radi o sredstvima namijenjenim upravo za takve infrastrukturne projekte.