Izrada novog zakonskog rješenja o javnim nabavkama u BiH

0
588
Tegeltija sa predstavnicima privrednih komora razgovarao o novom zakonu o javnim nabavkama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa članovima Kolegijuma VMBiH, održao je danas u Sarajevu sastanak sa v.d. direktorom Agencije za javne nabavke, predstavnicima Delegacije Evropske unije i predstavnicima privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH koji su predvodili stručni tim koji je ovom prilikom predstavio radnu verziju novog Zakona o javnim nabavkama.
Cilj kreiranja novog zakonskog rješenja o javnim nabavkama je pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova za ponuđače, u skladu sa evropskim direktivama, te brže, efikasnije i transparentnije funkcionisanje javnog sektora.
Tokom sastanka, Tegeltija je istakao da ne vidi razlog da neko ne podrži zakon koji je od interesa za cijelu poslovnu zajednicu i javni sektor u BiH, zahvalivši stručnjacima iz RS i FBiH na angažovanosti u iznalaženju zakonskih rješenja koja za cilj imaju unapređenje poslovnog i privrednog ambijenta BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Radna verzija novog Zakona o javnim nabavkama BiH, koja je danas predstavljena na sastanku, biće dostavljena svim nadležnim organima i institucijama na daljnje razmatranje i doradu, te upućena u redovne institucionalne procedure.