Izvoz u Rumuniju u prvom kvartalu 2018. porastao 40%

0
657
Šarović – Constantinescu: Izvoz u Rumuniju u stalnom porastu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Rumunije u BiH Danom Constantinescu. Konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Rumunija imaju kontinuirano dobru spoljnotrgovinsku saradnju, te da je izvoz iz BiH u ovu zemlju u stalnom porastu.
“Izvoz u Rumuniju u 2017. godini viši je za približno 30% u odnosu na prošlu godinu“ istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da se rastuća tendencija izvoza nastavila i u ovoj godini te da je u prvom kvartalu 2018. zabilježen porast od oko 40%.
Posebna pažnja na sastanku posvećena je jačanju investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Ambasador Rumunije je naglasila da Rumunija želi i dodatno ojačati saradnju sa BiH kroz povezivanje privrednih komora i preduzetnika.
Ministru Šaroviću uručen je poziv za učešće na panelu u okviru velikog Poslovnog foruma ‘Inicijative tri mora’, koji će se sredinom septembra održati u Bukureštu i čiji je cilj ekonomsko povezivanje zemalja EU i Zapadnog Balkana/država Istočnog partnerstva EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here