Japanci eksperimentiraju s tehnologijom za svemirska dizala

0
1514
Eksperiment je ključan u ispitivanju tehnologije koja bi jednoga dana omogućila izradu svemirskih dizala

Tim japanskih naučnika sa univerziteta Shizuoka realizirat će prvi eksperiment u stvarnim svemirskim uvjetima, koji bi trebao biti uvod u izradu tehnologije za svemirska dizala.
Kako je najavljeno, naredne sedmice će na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) lansirati dva malena ‘cube’ satelita povezana 10 metara dugom čeličnom sajlom. Ovi će sateliti potom biti ispušteni s ISS-a, a među njima će potom po sajli na vlastiti pogon putovati maleni eksperimentalni ‘lift’. Sve će biti zabilježeno i kamerama, piše Bug.hr.
Ovaj eksperiment neće biti prvi u kojem se dugačka sajla ili nit razapinje između dva satelita u orbiti, ali će po prvi puta omogućiti putovanje ‘tereta’ po njoj. Ovaj korak je ključan u ispitivanju tehnologije koja bi jednoga dana omogućila izradu svemirskih dizala.
Japanska kompanija Obayashi Corporation, koja sudjeluje u ovom projektu, i sama razvija koncept svemirskog dizala. Prema njihovom, gotovo naučno-fantastičnom planu u geostacionarnu bi orbitu do 30 putnika trebalo biti moguće prevesti posebnim kapsulama dužine 18 i promjera 7,2 metra.
Ovakve bi kapsule na električni pogon po sajli trebale dostizati brzinu od 200 km/h, što bi značilo da će do cilja udaljenog 36 hiljada kilometara putnici svemirskim liftom u najboljem slučaju putovati oko sedmicu dana.
Japanski mediji su oko ovog projekta optimistični, ali naglašavaju kako je ključni faktor razvoj čvrste sajle koja bi mogla nositi prvo svoju težinu, a potom i teretne i putničke kapsule. Jedan od kandidata za materijal su i ugljikove nanocjevčice.