Japanci napravili mini klima-uređaj koji se nosi u majici

0
1599
Mali Sony klima-uređaj Reon Pocket postavlja se u majicu i hladi/grije tijelo

Uz ljetne Olimpijske igre 2020. u Tokiju, Sony je namjeravao plasirati svoj inovativni proizvod – nosivi klimatizacijski uređaj! Iako su Olimpijske igre odgođene zbog pandemije Covid-19 do idućeg ljeta, Sony nastavlja s izdavanjem ovog proizvoda prema prvobitnom planu.
Riječ je o uređaju Reon Pocket koji je veličine pametnog telefona i ima mogućnost rashlađivanja korisnika do 13°C, a zagrijavanja do 8°C u odnosu na temperaturu okoline.
Reon Pocket koristi se tako da se jedinica za hlađenje stavi u specijalni unutarnji džep na majici te se smješta između lopatica korisnika. Sony također prodaje i posebno dizajnirane majice, namijenjene za nošenje Reon Pocketa, po cijeni od približno 20 dolara.
Majica se ‘opremi’ ovim klimatizacijskim uređajem, smještanjem u džep na području ispod vrata korisnika, a s Reon Pocketom upravlja se preko istoimene aplikacija skinute s Google Playa ili App Storea. Prvo se bira želi li korisnik hlađenje ili grijanje, a potom i odredi temperatura.

Reon Pocket je veličine mobitela i može rashlađivati korisnika do 13°C, a zagrijavati do 8°C

Da bi funkcioniralo hlađenje ovim uređajem, Reon Pocket mora biti u kontaktu s kožom korisnika (kroz majicu), a pritom uređaj funkcionira na principu Peltierova efekta, poznatog koncepta u termodinamici, po čemu se bitno razlikuje od jeftinih prijenosnih ventilatora koji nam asocijativno prvi padaju na pamet kada je riječ o hlađenju u pokretu, prenosi Bug-hr.
Ugrađena je litij-ionska baterija koja traje oko 2 – 4 sata, ovisno o tome koje se postavke koriste, te je potrebno oko 2,5 sata da se baterija ponovno napuni putem USB-C priključka.
Prodaja Reon Pocketa počela je 1. jula, ali se za sada može kupiti samo preko japanskog Amazona, a cijena ove nosive mini klime iznosi oko 130 dolara.