Je li ugrožen MMF aranžman s BiH: Sporno povećanje plaća i boračkih naknada u entitetima

0
754
Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u posljednjem trenutku odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa za Bosnu i Hercegovinu, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka.
Iznenadna odluka MMF-a je posljedica najave Vlade Republike Srpske da povećava plaće u javnom i privatnom sektoru, kao i Vlade Federacije BiH da poveća beneficije za veterane.
Povećanje mjesečnih zarada u RS-u moglo bi da zaustavi isplatu kredita Međunarodnog monetarnog fonda. Iz MMF-a je poručeno da obustavljaju sve aktivnosti dok ne izvrše analizu kako će povećanje neoporezivog dijela i najniže plate u RS-u utjecati na budžet i nesmetano ispunjavanje obaveza prema ovom međunarodnom kreditoru.
“MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plate u javnom sektoru u RS”, rekao je za Reuters rezidentni predstavnik MMF u BiH Francisco Parodi, prenosi BN TV.
Inače, Izvršni odbor MMF bi se trebao sastati sutra da potpiše pregled programa zajma BiH teškog milijardu KM, koji bi se osigurala nova tranša entitetima od 150 miliona KM.
MMF je i ranije upozoravao RS da mora smanjiti javnu potrošnju, dok je Vlada FBiH pod pritiskom boračkih kategorija usvojila novi Zakon o pravima demobilisanih boraca te ga uputila u Parlament na usvajanje.
Najavljeni potezi bh. entiteta su negativno utjecali na pregled ali i na samu kredibilnost programa u BiH čiji je važan element jasna fiskalna pozicija usklađena sa dogovorenim nivoima. Procjena MMF-a je da bi nova zakonska rješenja doprinijela da se fiskalni limit na tekuću potrošnju probije za oko 0,4 procenta BDP-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here