Kada će se pojaviti leteći automobili?

0
1543
Projekat letećeg automobila Furia N1 predstavljen na IT forumu 'Ruski MeetUp' u Vladivostoku

Manje od godinu dana bilo je potrebno članovima dalekoistočnog konstruktorskog biroa ‘4232’ da naprave projekat letećeg automobila Furia N1. On je na IT forumu ‘Ruski MeetUp’ u Vladivostoku predstavljen u obliku minijaturne makete.
Po mišljenju autora projekta, oni su uspjeli da naprave prevozno sredstvo koje može da leti, a po spoljnom izgledu maksimalno podsjeća na automobil. Autori projekta ističu da ono što se na svjetskom tržištu naziva leteći automobil često više liči na avion ili dron.
“Naš automobil se neće podizati u vazduh kao helikopter. On će moći da prelazi prepreke u gradu, ali ne i između gradova. Moći će da leti nekih pet minuta”, rekao je jedan od članova konstruktorskog biroa Konstantin Kravcov, piše Russia Beyond.
Automobil može da prevozi samo dvije osobe. Umjesto prtljažnika bit će smješten reaktivni motor, a vozilo je takvih dimenzija da može da se kreće po običnim putevima. Spoljna konstrukcija realnog modela biće napravljena od karbonske plastike. Izrada i testiranje ovakvog prevoznog sredstva je veoma skupo i zato konstruktor očekuje da će na forumu projekat privući interesovanje investitora.
“Ne očekujem da ćemo imati budućnost u stilu ‘Petog elementa’. U narednih 150 godina leteći automobili neće biti masovna pojava. Naš model je prosto jedan korak naprijed”, rekao je Kravcov.