Kako svjetski proizvođači vakcina kotiraju na berzi?

0
526
Koji su proizvođači vakcina protiv korone najviše profitirali na berzi?

Kada govorimo o Covidu-19 i vakcinaciji, govorimo o dosta kompanija koje su prethodnih mjeseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, ali neke su se posebno istakle.
Uspjeh se odrazio i na rezultate na berzi, a kako se sada kotiraju dionice Sinopharma (Kina), Pfizer-BioNTech (SAD-Njemačka), zatim Moderne (SAD), AstraZeneca (Britanija-Švedska)?
Dionica Sinopharm, prema podacima MarketWatch, ima vrijednost od oko 3 dolara, pri čemu je zabilježen rast od 15 posto u proteklih 12 mjeseci.
Kada je riječ o YTD parametru (year-to-date), koji se odnosi na start kalendarske/fiskalne godine do današnjeg datuma, tu je upisan napredak od 22,6%.
Iza ruske vakcine Sputnjik V stoji Institut ‘The Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology’, u okviru Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, a ima sjedište u Moskvi. Otkako je ova vakcina dobila ‘zeleno svijetlo’ za hitnu upotrebu u Indiji, akcije lokalne firme ‘Dr. Reddy’s Laboratories’ skočile su 4 posto.
Dionice američkog Pfizera vrijedi oko 38 dolara prema posljednjim podacima, a MarketWatch izvještava da je kompanija u prethodnih 12 mjeseci ostvarila rast dionica od 6,4 posto. Prema YTD parametru, on iznosi 4,4%, piše Telegraf Biznis.
Pfizerov partner u razvijanju i distribuciji vakcina protiv Covida-19, njemački BioNTech, bilježi značajno bolji napredak od prošlog proljeća do sad. Rast iznosi čak 277%, a prema YTD parametru – 112%, pri čemu jedna dionica ima vrijednost oko 173 dolara. Moderna se na sajtu MarketWatch kotira ovako: vrijednost dionice je oko 182 dolara, a rast u prethodnih 12 mjeseci iznosi nevjerovatnih 300 posto, tačnije 295%. YTD parametar govori o plusu od 75,56 posto.
AstraZeneca je za godinu dana, od proljeća 2020. do sad, uznapredovala za 3,25%, ali se bolje kotira prema YTD parametru (4,76%). Cijena dionice je oko 52 dolara.