Kakvu finansijsku potporu može očekivati žensko poduzetništvo

0
314
Ministar Zukić učestvovao na webinaru o problemima poduzetnica u Federaciji BiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić učestvovao je danas na webinaru ‘Prepreke na putu poduzetnicama za dobijanje finansijske potpore/kredita od banke’, koji je organiziralo Udruženje poslovnih žena u BiH.
Webinar je organizovan u okviru projekta ‘Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH’, koji finansira Gender Centar FBiH iz sredstava FIGAP II Programa.
Tokom webinara je razgovarano o problemima finansiranja s kojim su se obrtnice susretale i ranije, a posebnu se susreću od početka krize izazvane pandemijom. Učesnici su iz različitih uglova sagledali ovo pitanje i kroz konstruktivnu raspravu kreirali zaključke koji će služiti kao preporuke, a s ciljem kako bi postojeći i budući programi podrške u ovoj oblasti bili što efikasniji.
Ministar Zukić je prezentirao programe podrške razvoju poduzetništva. Posebno se osvrnuo na podršku ženskom poduzetništvu.
Istaknuta je važnost kontinuirane podrške u svjetlu pandemije i izazova s kojima se privreda susreće, od kojih se posebno pojavljuje pitanje pojačane potrebe za likvidnošću. Federalna vlada implementira pet programa u okviru kreditno-garantnog fonda.
Ministar Zukić je naglasio da je u postojeće programe Ministarstva ugrađen preferencijalni tretman za aplikante, žene poduzetnice, kao i mlade.
Na inicijativu novoosnovanih klubova ženskog poduzetništva, ministar je ponudio saradnju resornog ministarstva, na konstruktivnom i sistemskom dijalogu, i sa Udruženjem i s klubovima. Cilj ove saradnje treba biti zajednički razvoj novih i unapređenje postojećih programa, te osiguravanje svrsishodnosti i efikasnosti utroška sredstava.
Pristup finansiranju je ograničen i mogućnošću pružanja kolaterala, zbog čega je Vlada FBiH i uspostavila pet programa Kreditno-garantnog fonda preko Razvojne banke FBiH. Prva garancija je izdana 24.11.2020, a do danas je odobreno više od 30 miliona KM kredita poduzetnicima, preko partnerskih banaka, gdje su izdane garancije Vlade FBiH za 50 posto iznosa. Na ovaj način će biti omogućen plasman veći od milijardu KM preko partnerskih banaka.
Svoj doprinos kroz današnju diskusiju na webinaru su, uz predstavnike Vlade FBiH, dale i predstavnice Gender Centra FBiH, poduzetnice s područja Federacije BiH, te predstavnici banke koja implementira ovaj projekat, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.