Kanton Sarajevo dobio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije

0
524
Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo usvojla je danas Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.
Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić kazala je da su ovim zakonom regulirane tri vrlo važne oblasti u borbi protiv korupcije – sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora.
“Uz Zakon o prijavi i kontroli podataka imovine nosilaca javnih funkcija, ovim zakonom se u potpunosti zaokružuje sistem prevencije i borbe protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, jača se pravni i institucionalni okvir, te nadležnosti Ureda za borbu protiv korupcije KS kao centralnog tijela za implementaciju pomenutih zakona”, istakla je ministrica Darja Softić Kadenić.
Naglasila je da javna rasprava na Nacrt zakona u trajanju od 45 dana bila intenzivna, te da su pristigli brojni prijedlozi i sugestije, koji su najvećim dijelom usvojeni. U odnosu na Nacrt, tekst Zakona je pretrpio značajnije izmjene, a osnovna izmjena se odnosi na tijelo koje je ovlašteno da provodi Zakon. Ta nadležnost dodijeljena je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, s namjerom da što prije počne primjena ovog zakona, odnosno kako bi se izbjeglo odugovlačenje procedure imenovanja tijela ili eventualne opstrukcije.
“U Kantonu Sarajevo će se na adekvatan način moći utvrđivati i sankcionirati sukob interesa za oko 11. 000 osoba, koje se potencijalno mogu naći u sukobu interesa”, istakla je ministrica Softić Kadenić.
Primjena Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo počet će od 1. januara naredne godine.