Kanton Sarajevo: Dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru

Dozvoljava se i rad kladionicama, fitness centrima i teretanama, javnim bazenima, wellness i spa centrima. U škole se vraćaju i učenici sedmih i osmih razreda

0
229
Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u prvom kvartalu 2022. na godišnjem nivou za 45,4%

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, Vlada Kantona Sarajevo je danas održanoj ublažila aktuelne higijensko-epidemiološke mjere u ovom kantonu imajući u vidu da je posljednjih dana došlo do značajnog smanjenja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo.
Shodno novim mjerama, dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima u vremenu do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 4 osobe za jednim stolom, a ukupno 20 osoba u objektu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.
Takođe, dozvoljava se i rad kladionicama, sa radnim vremenom do 20 sati. Dozvoljava se i rad fitness centara i teretana, uz uslov da nema više od 20 osoba u njima i da je za svaku osobu potrebno 7 m². Isti uslov važi i za rad wellness i spa centara.
Dozvoljava se rad i javnih bazena, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.
Nove mjere primjenjivat će se od 22. aprila do 3. maja ove godine do 5 sati ujutro.

U škole se vraćaju i učenici sedmih i osmih razreda

Nove mjere važe i za odgojno-obrazovni proces a primjenjivat će se od ponedjeljka, 26. aprila.
Nastava za učenike razredne nastave od 1. do 4./5. razreda, učenike 7. i 8. razreda predmetne nastave javnih i privatnih osnovnih škola i učenike paralelnih škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu. Učenici ostalih razreda predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu online.
Odgojno-obrazovni proces za učenike trećeg razreda javnih i privatnih srednjih škola i sve učenike Srednje muzičke škole realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu. Učenici 1., 2. i 4. razreda srednje škole nastavljaju pohađati nastavu online.
Visokoškolskim ustanovama se preporučuje izvođenje nastave u online sistemu. Dozvoljena je realizacija nastavnog procesa (predavanja, vježbe, ispiti) i u prostorijama visokoškolske ustanove u grupama do 20 osoba, uz obavezno pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.
Vlada KS će, kako je navedeno, pratiti epidemiološku situaciju te će u skladu sa utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS po potrebi revidirati donesene mjere.