Kanton Sarajevo: Oboljelim od psorijaze bit će dostupna biološka terapija

0
71
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja razgovarao s predstavnicima Društva psorijatičara FBiH

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac jučer je razgovarao s predstavnicima Društva psorijatičara Federacije BiH o uvođenju biološke terapije za osobe oboljele od psorijaze u Kantonu Sarajevo.
Najavio je da će Zavod, u saradnji s nadležnim institucijama, od sljedeće godine uspostaviti protokol o realizaciji programa biološke terapije za liječenje oboljelih od umjerenog do teškog oblika psorijaze u Kantonu Sarajevo.
Riječ je o zajedničkim aktivnostima Zavoda sa zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo i Ministarstvom zdravstva KS kojima će se omogućiti liječenje ovom terapijom.
Predstavnici Društva psorijatičara FBiH su istakli vidljive pozitivne pomake u radu Zavoda, te kazali da su ovo ohrabrujuće informacije za sve osiguranike oboljele od psorijaze.
Kako su saopćili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, sastanak s Društvom psorijatičara FBIH i donošenje novih protokola za oboljele od psorijaze predstavlja korak naprijed ka unapređenju liječenja i podrške, te se omogućava pristup inovativnim tretmanima i terapijama kojima se može značajno poboljšati kvalitet života osiguranika.
Uspostava programa biološke terapije za liječenje oboljelih od psorijaze je potpuno novi pristup u liječenju specifičnih oboljenja, istakli su iz Zavoda.
Ministar zdravstva KS Enis Hasanović najavio je skori sastanak ss predstavnicima Društva psorijatičara FBiH, radi poboljšanja saradnje i sa resornim kantonalnim ministarstvom.