Kanton Sarajevo: Od 18. marta na biroe se prijavilo 5.165 osoba

0
456
Skupština Kantona Sarajevo usvojila Finansijski plan Službe za zapošljavanje KS

Prema evidencijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, od 18. marta 2020. kada je na snagu stupilo stanje prirodne nesreće do danas općinskim biroima se prijavilo 5.165 osoba (30. aprila ukupan broj nezaposlenih u KS iznosio 63.194) koje su ostale bez posla kod 1.722 poslodavca i taj broj se povećava određenom dinamikom.
Istovremeno je podneseno 5.057 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, što nije konačan broj s obzirom na to da je potrebno sve te zahtjeve obraditi i uvesti ih u pravo, dok je u istom periodu u pravo na novčanu naknadu uvedeno 1.090 osoba.
Iz Službe ističu da je najviše otkaza u Kantonu Sarajevo dato u uslužnoj djelatnosti, mada i druge djelatnosti koje su pogođene vanrednim mjerama ne zaostaju mnogo. Naravno, tu je i redovni priliv nezaposlenih u svim ostalim zanimanjima po završetku školovanja kojih u posmatranom periodu ima 207, prenosi agencija Fena.
Navodi se i da je od 18. marta do danas bilo 1.078 brisanih sa evidencije zbog novog zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju, a dio toga se odnosi na programe zapošljavanja koje su pokrenuli još prošle godine i koji su u 2020. počeli davati rezultate, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.