Kanton Sarajevo: Počeo online upis u prve razrede srednjih škola

0
852
Počeo online upis u prve razrede srednjih škola

Online upis u srednje škole počeo je danas za 3753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, ali i učenika izvan Kantona koji se prijave za upis putem portala na adresi upis.emis.edu.ba.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat ‘Online upis u srednješkole’, a Kanton Sarajevo jedini u državi implementira ovaj vid upisa.
Iz UTIC-a navode kako su zadovoljni prvim odzivom učenika te da je ovo najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvršiti prijavu za upis, a prednost je što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na tri programa obrazovanja.
“Nakon prijava i odabira željenih pravaca za dalje obrazovanje, učenici imaju uvid u rezultate po školama sve do ostvarenja prava upisa u srednju školu. Sistem automatski vrši izračun bodova za sve izabrane škole, a na dnevnoj bazi moguće je pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja”, kazala je Mersida Karačić, predstavnica UTIC-a.
Izrađen je i video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan process upotrebe sistema, a dostupan je na web stranici https://upis.emis.edu.ba.
Prvi konkursni rok za upis počeo je danas, 27. juna i trajat će do 5. jula 2018. Rezultati konkursa bit će objavljeni 6. jula te 9. jula 2018. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku koji traje od 11. do 13. jula 2018. dok će rezultati biti objavljeni 14. jula 2018.
Podsjećamo da resorno ministarstvo daje poticaj za upisu učenika u škole deficitarnih zanimanja pa će tako u narednoj godini stipendirati ukupno 105 učenika koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here