Kijin električni EV6 je evropski automobil godine 2022.

0
511
Električni automobil Kia EV6 osvojio je titulu Car of the Year 2022. (Foto: Telegraph.co.uk)

Potpuno nova Kia EV6 proglašena je za automobil godine 2022. na prestižnim nagradama European Car of the Year (COTY).
Inovativni Kijin potpuno električni crossover na jučerašnjem virtualnom proglašenju (bez publike, u online formatu) izabran je za ukupnog pobjednika od strane međunarodnog žirija automobilističkih novinara iz 22 evropske zemlje (u skladu sa zadnjim događajima u Ukrajini, žiri je odlučio ove godine suspendirati ruskog člana).
Najviše glasova dobilo je Kijin model EV6 koji ovu titulu preuzima od Toyote Yaris. Podsjetimo, Yaris je ovu prestižnu titulu osvojio i 2000. godine, i to svojom prvom generacijom.

Kia EV6 je bila na listi za glavnu nagradu zajedno sa preko 60 modela koji su lansirani tokom 2021. U novembru, COTY žiri je ovu dugu listu sveo na uži izbor od sedam kandidata, od kojih su šest bila električna vozila (EV), što je dodatno pokazalo rastući značaj električnih vozila za prelazak u novu budućnost mobilnosti.
Iz užeg izbora, EV6 se uspješno izborio sa konkurencijom – Hyundai Ioniq 5, Ford Mustang Mach-E, Škoda Enyaq iV, Cupra Born, Renault Mégane E-Tech i Peugeota 308 – i okrunjen je titulom Evropskog automobila godine 2022.

Između sedam finalista, tri vodeće pozicije osvojili su električni modeli nove generacije.
“Velika je čast osvojiti nagradu za Evropski automobil godine 2022. sa EV6, prvom Kijom koja je osvojila ovu prestižnu nagradu. EV6 je zaista značajan za razvoj i od samog početka dizajniran da električnu mobilnost učini praktičnom i dostupnom kombinacijom izuzetno impresivnog dometa vožnje, mogućnosti ultra brzog punjenja, prostrane unutrašnjosti visoke tehnologije i vožnje koja se zaista isplati. EV6 je najava onoga što tek dolazi u našoj evoluirajućoj elektrificiranoj liniji”, izjavio je Jason Jeong, predsjednik Kia Europe.

Finalni poredak:
Kia EV6 – 279 bodova
Renault Mégane E-Tech – 265 bodova
Hyundai Ioniq 5 – 261 bod
Peugeot 308 – 191 bod
Škoda Enyaq iV – 185 bodova
Ford Mustang Mach-E – 150 bodova
Cupra Born – 144 boda