Kineski Shandong dobio koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor

0
805
Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Novi Grad

Vlada Republike Srpske dala je rješenje o koncesiji kineskoj kompaniji China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor, a data je i saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji.
Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.
Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5% od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade – 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.
Autoput Banjaluka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, sa po dvije saobraćajne trake po smjeru i zaustavnim trakama. Očekuje se da će na ovoj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja.
Koncesionar, firma registrovana u Republici Srpskoj i osnovana od strane Shandonga, će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, te tokom perioda upravljanja i održavanja plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa.
Vrijednost investicije (projektovanje i izgradnja) procijenjena je na 297 miliona eura. Konačni kapitalni trošak po kilometru je 7 miliona eura i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi, saopćeno je iz Biro za odnose s javnošću Vlade RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here