Koliko u prosjeku košta opremanje jednog para za odlazak na svadbu?

0
460
Ukupno gledano, opremanje jednog para za odlazak na svadbu košta 827 KM

Bliži se sezona svadbi, i vrijeme kada zaljubljeni mladenci govore sudbonosno ‘DA’, zavjetujući se tako, jedno drugome, na vječnu ljubav.
I dok su sva svjetla kada je u pitanju svadba, sa razlogom, uperena u mladu i mladoženju, Zavod za statistiku RS fokus pažnje u ovoj analizi želi makar nakratko da pomjeri na goste, bez kojih ovaj radosni trenutak u životu mladenaca, ne bi bio potpun.
Iz tog razloga statistiöki zavod entiteta RS analizirao je koliko u prosjeku jedan par košta opremanje za odlazak na svadbu. U obzir su uzeli podatke koje Zavod prikuplja, svjesni činjenice da postoje i neke stavke (pokloni, koverta, muzika, cvijeće, kićenje svatova) koje nije moguće statistički prikupiti i koje zavise od osobe do osobe ili statusa zvanice.
Kako bi se gošća prikladno pripremila za svadbu neophodno je u prosjeku izdvojiti 310 KM i to kako bi se kupili suknja, bluza i kožne cipele (salonke). Prije odlaska na slavlje, neophodno je koristiti i usluge frizera i kozmetičara.
Kada su upitanju muškarci, potrebno je u prosjeku izdvojiti 517 KM, od čega najviše košta odijelo. Pored toga, potrebno je kupiti košulju, potkošulju, kožne cipele, te koristiti usluge frizera.
Zavod u potpunosti podržava akcije nadležnih institucija u kojima se na stanovnike apeluje da ne voze automobil ukoliko su koristili alkohol. Baš zbog toga, Zavod preporučuje da se po povratku sa svadbe obavezno koristiti siguran prevoz, kao što je taksi, za koji u prosjeku treba izdvojiti 1,83 KM po kilometru vožnje.
Ukupno gledano, opremanje jednog para za odlazak na svadbu košta 827 KM. Uz to, treba računati i cijenu poklona, cvijeća, kićenja svatova, koverte kao najveće stavke, kao i izdatke za muziku, ukoliko su mladenci dozvolili da gosti mogu naručivati pjesme.
Takođe, moguće su i drugačije kombinacije ili korišćenje već kupljenih odjevnih predmeta, što značajno smanjuje cijenu opremanja za odlazak na svadbu.
U 2021. godini u Republici Srpskoj registrovano je 5 530 sklopljenih brakova, dok će konačni podaci za 2022. godini biti objaljeni 25. aprila. Prema preliminarnim, tromjesečnim podacima, u 2022. godini registrovano je 5.296 sklopljenih brakova. Najveći broj brakova zaključi se u drugom i trećem tromjesečju. Podaci u ovoj analizi se odnose na februar 2023. godine, sopäeno je iz Zavoda za statistiku RS.