Kompanija Elektrovar iz Kaknja pravi kuću na vodi za tržište Evrope

0
658
Najnoviji projekat Elektrovar realizuje u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio iz Sarajeva

Načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević, sa saradnicima, obišao je kompaniju Elektrovar iz Kaknja koja svoje poslovanje obavlja u okviru poduzetničke zone Vrtlište u Kaknju.
Vlasnik i direktor Elektrovara, Maid Husika je upoznao načelnika o planovima ove kompanije kao i o trenutnim projektima.
Kompanija Elektrovar je nedavno imala značajnu investiciju u CNC lasersku mašinu i halu čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Sa ovom mašinom u mnogome je olakšan i ubrzan sam proces poslovanja kojim se kompanija bavi. Također proširili su svoje tržište kao i broj partnera sa kojima rade (Natron Hayat, Termoelektrana Kakanj, Cementara Kakanj, Nexe Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Arcelor Mital). Elektrovar upošljava 150 radnika i posjeduje proizvodne hale od 2000 m2.
Najnoviji projekat realiziraju u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio iz Sarajeva. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu izgradnje kuće na vodi. Ovo je jedinstven projekat koji je u potpunosti razvijen u Bosni i Hercegovini a gotovo sve radove izvršavaju firme iz Kaknja.
Kuća na vodi je namijenjena za evropsko tržište i izgradnja prototipa i obezbjeđenje svih potrebnih certifikata je u završnoj fazi. Očekuje se da će prva ovakva kuća biti isporučena u toku 2022. godine.
Obilazak načelnika Bajtarevića je bila i prilika da se i sam uvjeri u opravdanost izgradnje poduzetničke zone Vrtlište, jer na njenom području posluju kompanije koje upošljavaju nekoliko stotina radnika. Mnoge od njih planiraju značajne investicije i u narednom periodu što bi također trebalo da rezultira novim radnim mjestima i većem obimu poslovanja.