Rješenje za morsku bolest: Koncept katamarana koji plovi bez valjanja po valovima

Američka kompanija Servo Yachts razvila tehnologiju kojom 50-metarski katamaran može ploviti po vrlo uzburkanom moru, a da mu putnici i posada to gotovo i ne osjete

0
619
Bez valjanja po valovima: Vertikalni pomak trupa katamarana može dosegnuti i do 4 metra

Američki proizvođač brodova Servo Yachts je, u suradnji s britanskim dizajnerskim studijem Shuttleworth Design, osmislio luksuzne modele jahti koje plove tako da posada i putnici nisu u opasnosti od morske bolesti.
Njihovi koncepti nazivaju se Martini 6.0 i Martini 7.0, a predstavljaju katamarane od 150, odnosno 165 stopa (45 i 50 metara), kojima je trup podijeljen u tri dijela.
Onaj osnovni, središnji, u kojem su smještene kabine, povezan je posebnim zglobovima s dva dijela trupa koji se nalaze u vodi. Takva konstrukcija omogućava servo motorima i pneumatskim sistemima da stabiliziraju prostor za putnike bez obzira po kako uzburkanom moru jahta plovi. Renderi i animacije koje su objavili izgledaju impresivno, no same jahte još nisu izrađene. Tehnologija je patentirana i testirana na prototipima dužine od 5 do 13 metara u zalivu San Francisca.
Plovila bi trebala biti izrađena od ugljikovih vlakana, i biti lakša od klasičnih jahti slične veličine. To omogućava motorima i pneumatici da manevriraju na valovima i optimiziraju kretanje trupa, što pak dovodi do mogućnosti razvijanja većih brzina i veće efikasnosti od jahti tradicionalnog oblika.
Servo Yachtsov model Martini 7.0 predviđen je za do 10 gostiju i 11 članova posade, koji bi bili smješteni u kabinama raspoređenima na četiri nivoa paluba – sve u središnjem dijelu. Podvezani trupovi pak, pružaju dovoljno prostora za smještaj motora, rezervoara za gorivo, sidra i svih ostalih sistema koji se i inače nalaze u potpalublju, piše Bug.hr.
Inače, podaci kažu kako, barem u SAD-u, svaka treća osoba pati od morske bolesti i vrlo lako dobije simptome prilikom vožnje ili plovidbe. Tokom intenzivnog gibanja plovila, pak, gotovo će svi putnici razviti neki oblik morske bolesti i patit će od mučnine. Ova inovacija trebala bi tome stati na kraj – barem za one koji će imati dovoljno novca da si priušte plovidbu na ovakvoj jahti.