Konferencija o drvnoprerađivačkoj (post)pandemiji ispunila očekivanja: Potrebna saradnja privatnog i javnog sektora

0
317
Održana online Konferencija drvnoprerađivačkog sektora

Online Konferencija drvnoprerađivačkog sektora: odgovor na izazove u (post)pandemijskom vremenu kao centralni događaj Prvog bh. online sajma namještaja u potpunosti je opravdala očekivanja i okupila na jednom mjestu učesnike iz privatnog i javnog sektora koji su razmijenili iskustva o mogućnostima unapređenja ovog sektora.
Potvrdili su to i učesnici ovog događaja koji su jučer govorili na konferenciji u organizaciji Simperfect agencije za marketing i promociju i namjestaj.shop platofrme, prve bh. online platforme za prodaju i promociju namještaja.
Drvnoprerađivačka grana svijetao je primjer bh. privrede u kojoj su izvozni trendovi, uprkos pandemiji i zatvorenosti, ostali pozitivni. Ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić ukazao je na značaj sličnih događaja koji za cilj imaju umrežavanje poslovne zajednice.
Učešće na konferenciji uzeli su i Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH te Sead Kopić, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Sektoru za razvojne projekte.
Poseban dio konferencije posvećen je zaposlenicima u drvnoprerađivačkom sektoru u kojem se govorilo o važnosti marketinga i (re)brendiranja, potrebama za (do)kvalifikacijama i dugoročnim obrazovanjem odraslih te nužnosti optimizacije radnih procesa.
Selma Bašagić, ekonomski stručnjak i predstavnik Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri VTK BiH predstavila je statistiku drvnoprerađivačkog sektora iz prethodne tri godine.
“Usprkos pandemiji, pozitivna je linija izvoza. Da bi se takvom i održala, potrebna je pravovremena i na svim nivoima vlasti sinhronizirana akcija države”, istakla je Bašagić.
Mirsad Hubanić, sekretar Udruženja prerade drveta pri Privrednoj komori FBiH skrenuo je pažnju na potrebu praćenja posljedica pandemije.
“Vjerovatno će i ovaj sektor osjetiti negativne posljedice pandemije. U tom smislu Privredna komora podržava pozitivne inicijative kakva je i ‘Prvi bh. online sajam namještaja’ i ova konferencija. Potreban nam je, uvjetno rečeno, agresivniji pristup i promocija. Neka država učini svoje, ostalo ćemo mi”, kazao je Hubanić.
Drvna industrija i proizvodnja, odnosno prodaja namještaja u BiH raste iz godine u godinu a raste i broj zaposlenih u ovom sektoru. Uslijed nedostatka adekvatno osposobljenog i stručnog kadra javlja se i potreba za stručnim i praktičnim obučavanjem.
Upravo ovim bavi se banjalučka Ustanova zastručno obrazovanje odraslih WMTA. Direktor ove ustanove, Zoran Vuković, kaže kako umrežavanje daje rezultate.
Maja Arslanagić-Kalajdžić, vanredna profesorica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorila je o važnosti brendiranja u industriji namještaja te procesu izgradnje brenda.
Prisutnima se na konferenciji obratio i Tarik Kadrispahić, suosnivač i director Targer E&C. Kadrispahić je govorio o lean metodi kao načinu i mogućnostima povećanja produktivnosti u industriji namještaja.
Međusobna podrška te umrežavanje pojedinaca, kompanija i ustanova u oblasti sektora namještaja, vladinih institucija te ustanova formalnog i neformalnog obrazovanja rješenje je u izazovnim vremenima, jednoglasan je zaključak učesnika Konferencije.
“Važno je da vladine institucije pravovremeno i adekvatno reagiraju, pruže bolju podršku te je i ova konferencija svojevrstan poziv u tom smjeru”, poruka je poslata s Konferencije.
Podsjećamo Prvi bh. online sajam namještaja održava se na platform https://sajamnamjestaja.com/ i svi zainteresiraniza ponudu izlagača, njih više od 60, mogu pogledati do 23. maja ove godine kada se sajam i službeno zatvara.