Konferencija Pouzdanost 2018: Uručeni certifikati bonitetno pouzdanim kompanijama

0
1266
Bonitetno pouzdanim kompanijama uručeni certifikati konferencije 'Pouzdanost 2018'

Pouzdanost u modernom poslovanju ima veliki značaj jer to podrazumijeva profesionalnost, stručnost, kvalitet i visoke ljudske i profesionalne vrijednosti, istakla je danas glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, Alena Ahmetspahić-Fočo na otvaranju konferencije za dodjelu certifikata bonitetno pouzdanim kompanijama i poslovno umrežavanje ‘Pouzdanost 2018’.
Organizatori vodeća bh. bonitetna agencija LRC BIS i Poslovne novine uz suorganizatora BBI VIP Business Club i specijalnog partnera Express Courier – UPS, uručili su za više od 80 privrednih subjekata iz BiH sa bonitetnom ocjenom 4 i 5 certifikate i Zvijezde bonitetne pouzdanosti.
Ovom prilikom, naglašeno je da je proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija zasnovano isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije. “Od 32.292 bh. kompanije, njih 4.511 (14 posto) ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih. To je jedan posto više nego prethodne godine, a kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine imalo je 1.720 kompanija“, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Proglašenje bonitetnih kompanija zasnovano je na rezultatima analize pokazatelja poslovanja

“Kao neko ko radi sa mnogim uspješnim bh. kompanijama, mogu reći da je stanje bh. ekonomije mnogo bolje nego što se to prikazuje u javnosti. Imamo mnogo pouzdanih kompanija koje su garancija pozitivne biznis klime i sa njima trebamo graditi jaku bh. ekonomiju“, istakao je direktor BBI banke, Amer Bukvić.
“Naš recept pouzdanosti su zadovoljni zaposlenici. Ako imate jedan zadovoljan kolektiv onda se možete nadati motivisanim i produktivnim radnicima koji isporučuju najbolju uslugu klijentima“, kazao je direktor Express Courier BiH, Mirza Bavčić.
Direktor kompanije Hifa Oil, Izudin Ahmetlić, kazao je da privreda BiH ide u dobrom pravcu, ali dosta sporo i da se treba raditi na ubrzavanju procesa.
“Upoređujući period danas sa onim prije deset ili petnaest godina, mogu reći da su uslovi poslovanja u BiH mnogo bolji. Mislim da je jako važno da razvijamo firme koje se mogu boriti na tržištu i da ohrabrujemo privrednike da počnu izlaziti iz okvira BiH ne samo sa proizvodima, nego i sa kreiranjem kompanija jer je to najbolji način da zaštitimo domaće tržište“, naveo je Ahmetlić.
U programu konferencije posebno su se istakla predavanja Samira Cerića, uspješnog bh. poduzetnika sa adresom u Londonu te predsjednika Košarkaškog saveza BiH Mirze Teletovića. Cerić koji trenutno aktivno radi na dolasku Formule E u naš glavni grad, govorio je o mogućnosti kreiranja tehnološkog centra u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, dok je Teletović govorio o vlastitim biznisima koje je pokrenuo nakon prestanka aktivnog igranja košarke.
U zabavnom dijelu konferencije, učesnici su se sa Mirzom Teletovićem takmičili u šutiranju slobodnih bacanja, a najuspješnijem je simbolično pripala nagrada ‘Zvijezda preciznosti’. Spisak i rezultati bonitetno pouzdanih kompanija ove godine će prvi put biti objavljeni u specijalnoj publikaciji koju će izdati Poslovne novine krajem godine.