Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast BiH

0
632
Sastanak ministra finansija i trezora BIH Vjekoslava Bevande s delegacijom MMF-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeno šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.
Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.
Ministar Bevanda informirao je delegaciju MMF-a da je Vijeće ministara do sada usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju jer budžet za ovu godinu nije usvojen što je, također, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.
Naglašeno je da sukladno Zakonu o finansiranju institucija BIH tokom primjene privremenog finansiranja institucija BIH realiziraju samo tekuće rashode neophodne za funkcioniranje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i usvajanje budžeta za 2019. godinu nema utjecaja na to.
Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.
Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od augusta ove godine.