Kosovo uvelo 100-postotne carine na robu iz BiH i Srbije

0
2295
Vlada Kosova ukinula je carinske takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije

Vlada Kosova uvela je novu 100-postotnu carinu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).
Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Šalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. Na Fejsbuku je podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju sa mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.
“Od danas mjera od 100% Srbiji”, napisao je premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku.
“Takođe, Vlada obavezuje Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da uklone i zaustave potencijalni uvoz svih proizvoda koji se ne odnose i u suprotnosti su sa zvaničnim i ustavnim imenom Republike Kosova”, istakao je Haradinaj i dodao da odluka stupa na snagu odmah.
On je naglasio da to ni ovog puta ne važi za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji.
Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj (Hoxhaj) napisao je na Tviteru (Twitter) da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.
“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100%. Nove mjere će biti uskoro objavljene”, napisao je Hodžaj.
Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10% na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Šarović: Kosovo uvođenjem 100% carina BiH i Srbiji ruši CEFTA-u

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA-u.
Šarović će se, poslije sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, očitovati detaljnije u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo Bosni i Hercegovini kao svojevrsnu odmazdu, jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol.

Ljajić: Odlukom Prištine CEFTA više ne postoji

Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji, prva je rekacija Rasima Ljajića, ministra trgovine i potpredsjednika Vlade Srbije koju je dao Radiju Slobodna Evropa (RSE) na odluku vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100% na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Tu odluku, kako je saopšteno, vlasti u Prištini doniele su u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, dan pošto Kosovo nijE primljeno u članstvo Međunarodne policijske organizacije Interpola.
Ljajić je dodao da će se Srbija povodom uvođenja taksi od 100% obratiti institucijama u Briselu.