Kanton Sarajevo: Isplata minimalca za mart svima koji su zadržali radnike

0
1271
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić danas je na pres-konferenciji kazao da je u toku obrada podataka za isplatu martovskih plata za 2020. godinu do visine minimalne plate definirane Općim kolektivnim ugovorom prema svim privrednim subjektima, kojima je odlukama štabova civilne zaštite zabranjen rad, a koji su zadržali isti broj radnika kao i u februaru 2020. godine uz ispunjene obaveza na osnovu javnih prihoda zaključno sa 31.12.2019. godine.
Sredstva će biti isplaćena iz Fonda koji je formiran za ovu svrhu.
Na osnovu održanih sastanaka na kojem se prisustvovali svi načelnici sarajevskih općina i gradonačelnik, donesene su kratokročne mjere za Kanton Sarajevo, a tiču se određenih rasterećenja za privrednike.
Najavio je kako je Ministarstvo privrede pokrenulo procedure donošenja okvirnog zakona koji bi obuhvatio sve planirane aktivnosti s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica.
“To bi, se, između ostalog, odnosilo na promjenu svrhe korištenja namjenskih sredstava, smanjenje ili obustavu parafisklanih obaveza, refundaciju dijela troškova privrednim subjektima, što je moguće specifirati tek nakon izvršene detaljne analize rashoda za ove namjene i korisnika ovog zakona, te svakako i nakon usvajanja Federalnog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih poslljedica”, istakao je ministar Jeličić.