KS: Dodijeljeno 313 stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

0
254
Stipendiranjem su obuhvaćeni učenici sva tri razreda srednjeg stručnog obrazovanja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dodijelilo je danas stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ukupno je dodijeljeno 313 stipendija za isto toliko učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih stručnih škola KS.
“Od ove godine stipendiramo sve tri generacije učenika srednjih stručnih škola, određenih zanimanja, od početka do kraja školovanja. Novina je i da su programom stipendiranja od ove godine obuhvaćeni učenici s teškoćama, koji se obrazuju u Srednjoj školi za radno osposobljavanje i Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, jer mi kao društvo moramo pokazivati mnogo veći stepen senzibiliteta prema njima i kreirati takvo okruženje da i za njih pronađemo radna mjesta”, navela je resorna ministrica Naida Hota-Muminović.
Istakla je da je pojedinačni iznos stipendija 1.000 KM za školsku 2021/2022. godinu, za što je Ministarstvo izdvojilo 313.000 KM. Stipendije su dodijeljene za zanimanja koje su predlagale škole, i u skladu s kriterijima koje je propisalo Ministarstvo.
Radi se o zanimanjima potrebnim na tržištu rada kao što su elektroenergetičar, elektromehaničar, operater na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalater, zavarivač, zlatar-draguljar, stolar, bravar, mesar, prerađivač mlijeka, voćar-vinogradar-vinar, mehaničar hidraulike i pneumatike, keramičar-podopolagač, moler-farbar, rasadničar, hemijski čistač, autolimar, autolakirer, bravar/zavarivač, krojač, knjigovezac, reklamni grafičar, farmer, kuhar, pomoćni kuhar i pomoćni tapetar.
“Ovo je značajan potez Ministarstva, posebno jer su stipendiranjem obuhvaćeni učenici sva tri razreda srednjeg stručnog obrazovanja. Nadam se da će se i naša poslovna zajednica aktivno uključiti u program podrške ovim učenicima, jer moramo ići u korak sa trendovima u obrazovanju i privredi”, kazao je direktor Srednje građevinsko-godetske škole Asmir Demir.
Po riječima ministrice Hota-Muminović, resorno ministarstvo kontinuirano radi na promociji srednjeg stručnog obrazovanja s ciljem školovanja kvalifikovane radne snage, spremne za tržište rada. U pripremi je i Zakon o dualnom obrazovanju koji će, između ostalog, propisati povećanje broja sati praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola, a za što će dobiti i novčanu naknadu, te regulisati druge bitne preduslove za njihovo zapošljavanje. Zakon bi se trebao naći u skupštinskoj proceduri na proljeće naredne godine.