Kanton Sarajevo: Obuka iz poduzetništva za 328 nezaposlenih

0
625
Polaznicima obuke se obratio Nermin Pećanac, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas je u sarajevskom Domu mladih organizirala obuku iz poduzetništva za 328 nezaposlenih osoba.
Programom obuke obuhvaćne su nezaposlene osobe kojima su odobrena finansijska sredstva za pokretanje vlastitog biznisa u sklopu realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini. Programom sufinansiranja samozapošljavanja uključene su šehidske i porodice poginulih branilaca, kao i samozapošpljavanje osoba do 35 godina života.
Polaznicima obuke se obratio Nermin Pećanac, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo istakavši da je finansijska sredstva za realizaciju navedenih programa osigurala Služba u visini od 3.256.800 KM za 328 nezaposlenih koji su bili učesnici programa samozapošljavnja. Kazao je, da su finansijska sredstva namjenjena sa uplate zakonom propisanih poreza i platu kao i dio sredstava za incijalni kapital u svrhu pokrivanja troškova registarcije.
“Uspješnost pokrenutog biznisa pored mnogih faktora ovisi između ostalog i od same želje, ambicije, upornosti i predanosti onih koji su se opredjelili za pokretanje vlastitog biznisa“, kazao je Pećanac, te svim polaznicima obuke zaželio uspjeh u daljem radu.
Elma Lepara Špuren, trener za jačanje preduzetničkih vještina JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo upoznala je polaznike o osnovnim elementima poduzetništva, zatim potrebnim poduzetničkim vještinama, osobinama i ponašanju, neophodnim osnovnim koracima za pokretanje biznisa, kao i razlikama između obrta i preduzeća, te prednostima i manama istih.
Današnjom aktivnosti se realizuju ugovorne obaveze između JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo kao davaoca sredstava i nezaposlenih osoba kao korisnika programa podsticaja.