KS: Počela vakcinacija radnika u prostorijama kompanija

0
449
U FBiH je najviše re/vakcinisanih u Kantonu Sarajevo

Počela je vakcinacija radnika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo, što je rezultat dogovora Udruženja poslodavaca Federacije BiH sa ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i predsjednikom Kriznog štaba KS Harisom Vranićem.
Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile omogućeno je i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih čije spiskove je Udruženje dostavilo Ministarstvu.
Radnici trenutno mogu birati vakcine AstraZeneca i Sinopharm, a prema najavama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u narednom periodu se očekuju i određene količine Pfizer vakcina.
U narednih nekoliko dana proces imunizacije će se vršiti po kompanijama, za šta je angažovano 10 medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove. Naophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji. Radnici koji dolaze iz drugih kantona, a rade u Kantonu Sarajevo također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta.
Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je predstavnike Udruženja banaka, Udruženja društava za osiguranja, kantonalne privredne i obrtničke komore, Udruženja taksista i ostala poslodavačka udruženja da se jave kako bi dogovorili termine imunizacije njihovih radnika.