KS: Rasterećenja privrede po osnovu smanjenja parafiskalnih nameta

0
464
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo sinoć je na hitnoj sjednici po skraćenom postupku usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu Kantona Sarajevo.
“Cilj ove dopune Zakona je umanjenje parafiskalnih nameta privrednim subjektima kojima je zbog pandemije otežano obavljanje njihovih djelatnosti, dok se iz ove odluke isključuju privredni subjekti kojima u proteklom periodu nije otežan rad – poput djelatnosti kocakanja i klađenja, telekomunikacija, farmacije i sličnih djelatnosti”, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Turizam je svakako jedna od najpogođenijih privrednih grana i ovo umanjenje članarine Turističkoj zajednici KS za 50 posto je nastojanje Vlade i Ministarstva privrede KS da se privreda rastereti, ali i da se Turističkoj zajednici omogući neometano obavljanje njenih djelatnosti. Naime, ovo umanjenje za 50 posto članarine za kalendarsku 2021. godinu, znači da će Turističkoj zajednici ostati 50 posto sredstava po osnovu članarina iz ove godine. Osim toga, prihodi od članarine nisu jedini izvor prihoda Turističke zajednice. Također, prihodi od boravišne takse su prihodi Turističke zajednice KS, kao i drugi načini finansiranja u skladu sa Zakonom o turizmu.
S druge strane, privreda će biti rasterećena značajnim sredstvima koja će se osloboditi ovim smanjenjem članarine. Ukoliko uzmemo u obzir i nedavno smanjenje nameta za Općekorisne funkcije šuma, pretpostavka je da će ukupno rasterećenje privrede u 2021. godini, po osnovu parafiskalnih nameta, biti značajno.
“Do sad smo umanjili parafiskalne namete za Općekorisne funkcije šuma i članarinu Turističkoj zajednici, oba po 50 posto. Mi i dalje nastavljamo raditi na smanjenju parafiskalnih nameta, koji će rasteretiti privredu i omogućiti bolji poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo”, poručio je ministar Delić.