Learmuzine – avion i limuzina, spoj u jednom

0
1069
Learjetov putnički mlažnjak pretvoren u jedinstvenu luksuznu limuzinu

Jedan Amerikanac iz Oregona je sa svojim timom 15 godina radio na izradi ‘Learmuzine’. Ovo neobično vozilo spoj je malenog mlažnjaka marke Learjet i podvozja sklopljenog od nekoliko automobila.
Da bi se Learjetov putnički mlažnjak pretvorio u jedinstvenu luksuznu limuzinu, kojom je u SAD-u moguće prometovati javnim cestama, utrošeno je preko 40.000 sati rada a dvije godine utrošene su na istraživanje i planiranje.
Dizajn ‘Learmuzine’ je jedinstven u svijetu i patentiran, a vozilo je legalno za vožnju cestom u SAD-u, iako autor kaže kako mu je primarna svrha pokazivanje na izložbama i raznim priredbama.

Learmuzine pogoni 8,1-litreni Chevrolet Vortec V-8 motor snage 400 KS

Avion-limuzina duga je 12,8 m a široka 2,4 metra. Od aviona su zadržani trup, vertikalni stabilizator i kućišta mlaznih motora, a ovo neobično avion-vozilo pogoni 8,1-litreni Chevrolet Vortec V-8 motor snage 400 KS. Iz ‘mlaznih motora’ se, pak, mogu čuti zvukovi slični onima kakve bi proizvodio ovaj avion. Limuzina se vozi na 28-inčnim gumama, piše Autonet.hr.
U unutrašnjosti sve odiše modernom tehnologijom i luksuzom: tu su četiri kamere za pomoć vozaču, gomila dekorativne rasvjete, audio-video sistem snage 17 kW, 42-inčni televizor, kožna sjedala….

Unutrašnjost krasi moderna tehnologija i luksuz: rasvjeta, audio-video sistemi…

Learmuzina biće ponuđena na prodaju na aukciji koja bi se trebala održati u Indianapolisu od 9. do 11. maja, što je neizvjesno s obzirom na pandemiju Covid-19!? Uz ovo vozilo u paketu dolazi i 13,5-metarska prikolica za prijevoz kao i pickup kamionet Chevrolet 2500 iz 2015. godine. Početna i očekivana cijena za ovu aukciju nisu objavljene.