Leteći AeroMobil 5.0 VTOL na struju ima domet čak 700 km

0
1498
AeroMobil 5.0 VTOL još uvijek je konceptna studija

Iz Bratislave (Slovačka) stiže nova informacija oko letećeg automobila. Radi se o letećem automobilu nazvanom AeroMobil 5.0 VTOL koji je za sada samo studija koja za vožnju i let koristi isključivo struju.
Kako je to i uobičajeno u IT sektoru brojka 5.0 pokazuje novu verziju, jer stara je nosila oznaku 4.0 ali koja nije imala VTOL, koju ova najnovija ima. VTOL je skraćenica za ‘Vertical Take-Off and Landing’ (Vertikalno uzlijetanje i slijetanje), što znači da za let nije potrebna pista ni veliki prostor, jer leti kao helikopter ili dron.
Propeleri su na krajevima krila koji se kod vožnje po tlu preklapaju prema karoseriji kako ne bi smetali u klasičnom saobraćaju. Treći propeler na zadnjem dijelu je zadužen za horizontalno kretanje. I sve se pokreće na struju, bilo u vazduhu ili na tlu, navodi portal Automania.hr.
Kako je AeroMobil 5.0 VTOL još uvijek konceptna studija više tehničkih detalja nije dostupno, ali proračuni konstruktora govore o dometu sa jednim punjenjem baterije u mješovitoj vožnji po tlu i vazduhu od čak 700 km. Za sada se ne navode podaci o vrsti baterije i njenom kapacitetu, kao ni o snazi elektromotora. Više detalja i stvarnih modela možemo očekivati u budućnosti kao i to da će se ova studija s ekrana kompjutera pojaviti jednom i u realnosti.