Londonski aerodrom Gatwick nabavlja robote za parkiranje automobila

0
1326
U londonskoj zračnoj luci Gatwick robot će odvoziti automobile na parkiralištu

Londonski aerodrom Gatwick, osim ulaganja u tehnologiju za borbu protiv dronova investirat će i u robote koji će parkirati automobile na parkiralištu.
U Gatwicku će tako u augustu ove godine biti pokrenut pilot projekt u sklopu kojeg će na jednom parkiralištu biti moguće naručiti robota koji će preuzeti automobil i smjestiti ga na slobodno mjesto na parkiralištu. Ovog robota razvila je kompanija Stanley Robotics i prigodno ga nazvala Stan.
Kao što je moguće vidjeti na priloženom videu, Stan funkcionira poput malenog viličara, zavlači svoju transportnu platformu ispod vozila, podiže ga, te odvozi na parkirališno mjesto. Proces je za vlasnike vozila potpuno siguran, a budući da je proces automatiziran i iz vozila se ne mora izlaziti nakon parkiranja, piše Bug.hr.
Pilot projekt će uposliti manji broj robota koji će na ovaj način popunjavati 270 probnih parking mjesta i trajat će tri mjeseca. Ako sve prođe kako je planirano, u Gatwicku smatraju da bi korištenjem većeg broja robota Stan mogli povećati kapacitet svojeg parkirališta sa 6.000 na 8.500 vozila.