Lufthansa ne planira uspostaviti ranije ex-YU letove do oktobra

0
992
Lufthansa se može pohvaliti dobrim rezultatima, posebno na letovima za Sjevernu Ameriku

Njemačka Lufthansa ne planira vratiti broj svojih letova do odredišta u bivšoj Jugoslaviji do početka zimske sezone 2020/2021. Ovaj avioprevoznik je najavio da je finalizirao svoju mrežu do kraja oktobra, međutim, nije planiran let iz Minhena do Sarajeva, Ljubljane i Rijeke, kao ni iz Frankfurta u Zagreb. Lufthansa nudi usluge Sarajevu preko svog partnera koncerna Austrian Airlines preko Beča, dok se usluge u Ljubljani prodaju preko Frankfurta, odakle je nastavio poslovanje u slovenskoj prijestonici. Lufthansa nudi letove za Zagreb preko svog partnerskog Croatia Airlinesa, kao i preko svog čvorišta u Minhenu.
Do početka zimske sezone krajem oktobra, Lufthansa planira ponuditi ukupno 2.100 letova na kratkim i srednjim linijama. Ova kompanija će opsluživati ​​105 destinacija iz Frankfurta i daljnjih 90 iz Minhena. Od 20. juna Lufthansa obnavlja usluge od Frankfurta do Beograda, Ljubljane, Dubrovnika, Zadra i Pule te od Minhena do Beograda, Splita, Dubrovnika, Zadra i Pule. Većina ih radi smanjenom frekvencijom u odnosu na prošlo ljeto. Sezonski letovi iz Frankfurta i Minhena do Tivta za ovu su godinu obustavljeni, s alternativama koje nudi Eurowings, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Lufthansa je ove sedmice pokrenula drugi set mjera u okviru sveobuhvatnog programa restrukturiranja. Oni uključuju smanjenje 1.000 administrativnih mjesta i povlačenje 22 aviona, uključujući 11 Airbusa A320, šest A380 i pet Boeinga 747-800.
Kompanija je napomenula da je njeno finansiranje stabilno nakon što su njeni akcionari odobrili mjere stabilizacije njemačke savezne vlade. Stabilizacijski paket, vrijedan devet milijardi eura, dolazi sa setom uvjeta njemačke vlade, uključujući privremeni 20% udjel u kompaniji i dva mandata u njenom nadzornom odboru, kao i potrebu da Lufthansa prebaci do 24 mjesta za slijetanje na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu novom konkurentu.