Lukavački GIKIL nema okolišnu dozvolu

0
590
GIKIL umjesto 111,35 miliona KM u tehnološki napredak investirao tek oko 4,07 miliona KM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za GIKIL d.o.o. Lukavac, navodeći da građani Lukavca i Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju.
“Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebne i dobrodošle u našu zemlju, ali postrojenja hemijske i koksne industrije, poput GIKIL-a, kao i ostalih industrijskih djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, moraju poštovati zakonom propisane uslove. Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne može i neće dozvoliti da BiH postane deponija za zastarjele tehnologije koje odbacuju razvijene zemlje svijeta”, sopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
U narednoj sedmici federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetit će Lukavac i još jedanput dati podršku lokalnoj zajednici, nevladinim organizacijama i građanima u njihovim opravdanim zahtjevima za rješavanje ekoloških problema i poboljšanja životne sredine, saopćeno je iz ovog ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here