Makedonija uvodi plastične novčanice umjesto papirnih

0
1906
Polimerne banknote od 10 i 50 denara postepeno će zamijeniti papirne novčanice u Makedoniji

Makedonija će u utorak, 15. maja, u upotrebu uvesti plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, kojima će postepeno zamijeniti papirne novčanice.
Polimerne banknote moći će da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe.
Papirne novčanice od 10 i 50 denara moći će da se zamijene polimernim u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a poslije toga samo u Narodnoj banci Makedonije.
Uvođenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, Makedonija počinje proces polimerizacije svih svojih banknota. Analize, kako navode iz Narodne banke Makedonije, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna, prenosi agencija Beta.
Makedonija se tako pridružuje Australiji koja, kao prva u svijetu, plastične novčanice ima od 1988. godine. Takve banknote imaju i Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje.
Makedonski denar je u upotrebu uveden 26. aprila 1992. godine. Papirne novčanice su u rasponu od 10 do 2.000 denara (0,16 do 32,42 eura).