Marco Trevisan​​ novi predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH

0
1166
Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo banke

Na sjednici Nadzornog odbora Intesa Sanpaolo Banke BiH, održanoj 5. januara 2021. godine, za novog predsjednika Uprave imenovan je Marco Trevisan, nakon saglasnosti dobijene od Agencije za bankarstvo FBiH.
Ranije je saopćeno da dosadašnji predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banka BiH Almir Krkalić prelazi na novu dužnost u okviru Grupe Intesa Sanpaolo.
“Biti zadužen za jednu od najvažnijih banaka u BiH je zaista veliki profesionalni i osobni izazov. Ovdje imamo izvrstan tim i vjerujem da ćemo uspjeti postići sve važne ciljeve koje smo postavili, na krajnju korist naših klijenata, zaposlenika i dioničara, u duhu transparentnosti i poštujući sve vrijednosti ove zemlje”, kazao je Marco Trevisan, novi predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, saopćeno je iz ove banke.
Trevisan ima bogato međunarodno bankarsko iskustvo i obavljao je brojne odgovorne dužnosti u okviru Grupe Intesa Sanpaolo među kojima direktor Grupe za restruktuiranje kredita za velika, kompleksna i međunarodna društva (2019-2020), bazirano u Milanu; generalni direktor regije Bliski istok, Turska i Afrika, bazirano u Dubaiju (2016-2019); generalni direktor, Turska, bazirano u Istanbulu (2014-2016); generalni direktor, Međunarodna pravna lica – UK, Skandinavija i SIE, bazirano u Londonu (2011-2013), glavni menadžer za odnose sa klijentima – Međunarodna pravna lica, bazirano u Milanu (2009 i 2011) i dr.
Trevisan je rođen 1965. godine u Monfalcone-u (Italija), diplomirao je na BA Economics (Univerztet u Trstu) i magistar je korporativnih finansija (Univerzitet Bocconi Milano).
Uprava Intesa Sanpaolo Banke BiH pored predsjednika ima još četiri člana i to su: Stefano Borsari (izvršni direktor Sektora finansija), Alek Bakalović (izvršni direktor Sektora poslova sa pravnim licima), Amir Termiz (izvršni direktor Sektora za poslove sa stanovništvom) i Edin Izmirlija (izvršni direktor Sektora za upravljanje i kontorlu rizika).
Intesa Sanpaolo Banka BiH je jedna vodećih banka u BiH, i njeno tržišno učešće na dan 30.11.2020. prema iznosu aktive iznosi 7,4% na nivou BiH. U većinskom članstvu je PBZ banke, članice Grupe Intesa Sanpaolo.