Matične službe u RS će statističke obrasce popunjavati elektronskim putem

0
383
Milunović i Jujić potpisali aneks Sporazuma o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisali su danas aneks Sporazuma o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga u svrhu obrade statističkih podataka iz oblasti demografske statistike.
Prije tri godine ove institucije su, uz podršku Vlade RS, zaključile Sporazum kojim je omogućeno Matičnim službama da statističke podatke o rođenim, zaključenim brakovima i umrlim licima dostavljaju Republičkom zavodu za statistiku, elektronskim putem, a ovim se saradnja Zavoda i resornog Ministarstva uspješno nastavlja.
Statističko izvještavanje, prije potpisivanja Sporazuma iz 2019. godine bilo je organizovano tako da su statističke obrasce, ručno, popunjavali zaposleni u Matičnim službama i jednom mjesečno, u papirnoj formi, dostavljali nadležnoj organizacionoj jedinici Republičkog zavoda za statistiku.
Ovakvim vidom saradanje dviju institucija poboljšana je efikasnost i kvalitet rada u pomenutoj oblasti jer je postupak popunjavanja statističkih obrazaca unaprijeđen, na način da su Matične službe povezane sa nadležnim organizacionim jedinicama Republičkog zavoda za statistiku. To praktično znači da je zaposlenima u Matičnim službama omogućeno da statističke obrasce popunjavaju i dostavljaju elektronskim putem i time izbace papirnu verziju obrazaca u potpunosti.
Istovremeno, povećan je stepen tačnosti podataka i smanjen rizik grešaka koje su nastajale prilikom ručnog unosa podataka u obrasce.