Međunarodni aerodrom Sarajevo: Rekordni broj putnika u avgustu

0
1940
Do 1. juna privremeno zatvoreni granični prelazi u vazdušnom saobraćaju za promet putnika

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tokom avgusta prošlo 144.330 putnika, što je porast od čak 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i predstavlja rekord u jednom mjesecu.
Također, u avgustu je obavljeno ukupno 1.508 avio-operacija, što je za 20 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 217.745 kg komercijalnog karga, odnosno 15 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što je povećanje od preko 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, i već je premašio ukupan broj putnika u cijeloj 2013. godini.
U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 avio-operacija što je povećanje od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga za prvih osam mjeseci je 2.084.227 kg, što je povećanje od čak 55 posto u odnosu na isti period lani.
Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije. Zbog svega toga, rukovodstvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira ambiciozne infrastrukturne projekte i druga ulaganja s ciljem daljih širenja kapaciteta i jačanja liderske uloge ove kompanije na bh. tržištu, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.