Mercedesov futuristički Vision AVTR snimljen u pokusnoj vožnji

0
907
Mercedesov futuristički koncept Vision AVTR pokreću elektromotori, a nema volan ni pedale

Mercedes-Benz je na sajmu potrošačke tehnologije CES u Las Vegasu, u januaru ove godine, predstavio futuristički koncept Vision AVTR. Sada je objavljen i video s prve pokusne vožnje ovog fascinantno dizajniranog vozila koje odiše temom filma Avatar i naprednim tehnologijama.
Do sada je Vision AVTR služio tek kao pokazni model za neke buduće tehnologije, no Mercedes-Benz je odlučio dati ga i u ruke novinarima koji će iskusiti kakav je zapravo osjećaj voziti se u njemu. Prvi je tu priliku dobio Felix Smith, danski TV voditelj, a video njegove pokusne vožnje objavljen je na YouTube kanalu Mercedesa, prenosi Autonet.hr.
U prilogu vidimo kako se ovim futurističkim automobilom upravlja samo putem joysticka, odnosno svijetlećeg kontrolera smještenog na središnjoj konzoli. Vision AVTR, dakle, nema volan niti pedale, pa nije legalan (za sada) za vožnju cestom. Svog vlasnika prepoznaje po otisku dlana, otkucajima srca i disanju.
Vision AVTR pogonjen je elektromotorima, dok energiju dobiva iz naprednih grafenskih baterija s organskim materijalima, u potpunosti lišenih rijetkih metala. Svi materijali korišteni u izradi njegovih baterija mogu se potpuno reciklirati, pa mobilnost postaje ekološki neutralna i neovisna o fosilnim gorivima. Dakako, sva ova tehnologija je još uvijek u fazi razvoja, dok konceptno vozilo služi tek za njezinu promociju.