Microsoft želi ljude nakon smrti pretvoriti u chatbotove

0
540
Microsoft radi na tehnologiji kojom bi se pokojnike moglo reinkarnirati – kao chatbotove

S oživljavanjem mrtvaca se nije za igrati, ako ćemo vjerovati raznim naučnofantastičnim scenarijima knjiga, serija i filmova. No, ako se to čini u digitalnom obliku možda bi bilo manje opasno, i samim time prihvatljivije?
Ovom se problematikom ranije pozabavila i Netflixova serija Black Mirror (sezona 2 epizoda 1, objavljena 2013. godine), a otprilike četiri godine nakon toga Microsoftovi inženjeri predali su patentni zahtjev za tehnologiju kojom bi se pokojnike moglo reinkarnirati – kao chatbotove.
Američki patentni ured je u decembru prošle godine ovaj patent i odobrio, pa je njegov tekst i javno objavljen. Ono što u njemu nalazimo zasigurno će podijeliti javnost. Radi se, naime, o sistemima i metodama za izradu konverzacijskog chatbota na osnovu pojedinačne osobe. Sve bi se zasnivalo na umjetnoj inteligenciji koja bi se za razgovor trenirala uz pomoć slika, glasovnih zapisa, objava na društvenim mrežama, porukama, pismima i ostalim dostupnim podacima o nekom pojedincu, piše Bug.hr.
Takvi podaci, budući da društvene mreže ionako ‘znaju’ puno o nama, poslužili bi nekom budućem Microsoftovom sistemu da složi ‘osobnost’ chatbota koja bi nalikovala stvarnoj osobi. Takav bi bot potom imao sposobnost razgovora sa stvarnim ljudima. Konverzacija bi se odvijala u obliku chata ili bismo, u nekim slučajevima, mogli razgovarati s 2D ili 3D modelom osobe na kojoj je chatbot zasnovan – piše Microsoft u patentu.
U opisu tehnologije zaštićene ovim patentom spominje se i činjenica da bi chatbot mogao biti ‘inspiriran’ preminulim prijateljima ili članovima obitelji – što dovodi do zaključka da bi Microsoft htio iskoristiti svoju tehnologiju da bi ‘oživio’ preminule i omogućio njihovim bližnjima da s njima ‘razgovaraju’, odnosno da osjećaju prisutnost onih kojih više nema. Za sada ne znamo što u Microsoftu planiraju s ovim patentom.