Mikrokreditno društvo IuteCredit se povlači iz BiH

0
112
Prošle godine IuteCredit u BiH je imao poslovni gubitak od 5,51 milion KM (Foto: Profitiraj.ba)

Mikrokreditno društvo IuteCredit BH d.o.o. Sarajevo, koje posluje u okviru finansijske organizacije IuteCredit sa sjedištem u Estoniji, napušta tržište Bosne i Hercegovine zbog, kako su naveli, ‘regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom’.
“Trenutni propisi u zemlji ne dozvoljavaju efikasnu digitalnu onboarding i pojednostavljeno digitalizovano korisničko iskustvo. Regulatorni pristup karakteriše konzervativizam i generalno negativan stav prema digitalizaciji, što nam je činilo sve izazovnijim da efikasno poslujemo na tržištu”, naveli su iz IuteCredita, estonske fintech kompanije, prenosi SeeNews.
Prihod od kamata IuteCredita u BiH pao je 48,9% u odnosu na prethodnu godinu na 500.000 eura (535.767 dolara) u prvoj polovini 2023. godine, navodi kompanija u prošlomjesečnom finansijskom izvještaju.
Inače, prema podacima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, prošle godine IuteCredit je imao poslovni gubitak od 5,51 milion KM, dok su im ukupni plasmani bili 13,68 miliona KM. IuteCredit sa sjedištem u Tallinnu je mikrokreditna i fintech kompanija koja nudi neosigurane potrošačke kredite s rokom dospijeća između 1 i 36 mjeseci i kredite osigurane za automobile sa rokom dospijeća do 60 mjeseci. Nudi kredite na rate, pri čemu se glavnica, kamate i druge naknade moraju otplaćivati mjesečno prema međusobno dogovorenom rasporedu.
Kompanija takođe posluje u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.